Nemzetközi Tehetségnap Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar szervezésében

34 óra – ennyi idő kell ahhoz, hogy hétfő 12:30-tól kedd este 23:00-ig eljussunk Szekszárdra és vissza Nagyváradra. A köztes időben egy emlékezetes konferencián vettünk részt Bartha Krisztina tanárnő vezetésével.

Hétfőn (2014. 04. 28.) 12:30 magasságában elindultunk Szekszárdra a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kara által szervezett Nemzetközi Tehetségnapra, mely lehetőséget nyújtott a fiatal kutatóknak bemutatni eddigi munkájukat, eredményeiket. Egy közel 6 órás út után meg is érkeztünk az úti célunkhoz. Az egyetem kollégiumához mentünk, ahol elfoglalhattuk szobáinkat. A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karának három hallgatója fogadott minket, majd a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem öt hallgatójával együtt egy bemutatkozós-beszélgetős estét tartottunk, ahol megismerkedtünk egymással. Az esti program egy városlátogató körút volt, ahol megcsodálhattuk a város nevezetességeit.

Dscn3695

Kedden 9:30-tól prof. dr. Horváth Béla dékán úr köszöntésével kezdetét vette a konferencia. Az egyetemünk magyar nyelv és irodalom szakát képviselő Varga Ivett-Barbara, volt az első a hallgatók közül, aki előadhatta kutatását, melynek címe A 7. osztályosok szövegértési kompetenciája a tanulási stílus és a memória függvényében

Dscn3725

A konferenciát folytatva következtek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatói, akik elvégzett kutatásaikban a nyelvi attitűdöt, a roma babonákat, a mese lélektani hatásait az óvódás korú gyermekeknél vagy Cseh Tamás dalszövegeinek irodalmi értelmezését mutatták be. 

Dscn3718

Őket követte az Eszéki Egyetem két hallgatója és kísérőtanáruk. Ők egy olyan horvátországi programról számoltak be, amelynek célja a roma gyermekek beilleszkedésének és oktatásának a megsegítése és támogatása. Az eszékiek előadása után lezárultak a konferencia első szekciójának bemutatói. A második szekció tagjainak előadásai előtt a szervezők egy ízletes ebéddel vendégelték meg a résztvevőket. 14:30-kor kezdődtek meg a második szekció előadásai, ezeket a PTE Illyés Gyula Kar TDK, illetve az Illyés Gyula Szakkollégium hallgatói tartották. Itt olyan kutatásokról hallhattunk, amelyekben a nevelőotthonban élő gyerekekkel szembeni előítéletekről kaptunk érdekes információkat, a borkultuszról és a videójáték-függőségről. Az előadások után megköszöntük a dékán-helyettesnek, Dr. Nagy Janka Teodórának, a meghívást. A szervezők egy kisebb ajándékcsomagot adtak át a résztvevőknek és a kísérőknek.

Dscn3693

Ezt követően indultunk vissza Nagyváradra életük első konferenciájáról, mely csupa kellemes élményt nyújtott számunkra: a szervezők vendégszeretete, a konferencia hangulata, az ott kapott hasznos, építő jellegű kritikák mind erősítik bennünk az örömöt, hogy részt vehettünk a 2014-es Nemzetközi Tehetségnapon.

Tóth Bernadett, Varga Ivett Barbara

Dscn3699

forrás: magyarszak.partium.ro