„Tipográfia régtől fogva...” A nagyváradi nyomdászat 450 éves története

Könyvbemutató dr. Boka László irodalomtörténész, a PKE docense és Emődi András könyvtörténész részvételével

Az Országos Széchényi Könyvtár és az Argumentum Kiadó tisztelettel meghívja Önöket a „Tipográfia régtől fogva...” A nagyváradi nyomdászat 450 éves története (szerkesztette: Boka László és Emődi András, OSZK–Argumentum, Budapest, 2016.) című díszalbum bemutatójára.

A kötetet bemutatja és a szerkesztőkkel beszélget Lakatos Attila történész.


Időpont: 2016. január 22.,17.30 óra

Helyszín: Sonnenfeld-palota (Szigligeti Stúdió), Nagyvárad, Moscovei u. 3.

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!


A kötetről:

Nagyvárad felbecsülhetetlenül gazdag történelmében egyedülálló módon váltakoztak a virágzás és a hanyatlás időszakai. A várost tatár, török, kuruc és labanc egyaránt dúlta, várát belharcok több ízben pusztították, aminek köszönhetően a település maga is majdnem teljességében elpusztult, fényes emlékét, dicső múltját kövei nem, vagy alig őrizték csak meg. Ezért lehetséges, - mint Cs. Szabó László is megjegyezte -, hogy az Árpád-kori sírhely jövevénynek látszik a párszázéves, de ódonabbnak tűnő partiumi és erdélyi testvérvárosaihoz képest.

Nagyváradon 1565 év végére datálható az első nyomda, amiről hiteles forrásunk fennmaradt. Az azóta eltelt 450 esztendőnek helyi nyomdászatáról átfogó, illusztrált könyv mindmáig nem készült, a legutóbbi, Naményi Lajos által írt monografikus igényű összegzés is immáron 115 éves.

E hiány pótlásának igénye hívta életre e díszalbumot, mely öt igényes tanulmányban közel öt évszázadot igyekszik átfogóan bemutatni, időben egészen a második világháborúig menően vizsgálni a nagyváradi nyomdászat történetét, helyzetét, jeleseinek feltáratlan életművét. Mindezt kiváló képanyag kíséretében, melyek közül több nyomtatvány és kortörténeti dokumentum most első ízben kerül publikálásra, bemutatásra.

Szerzőink:

Bánfi Szilvia (1953–), könyv- és nyomdászattörténész, OSZK

Boka László (1974–), irodalomtörténész, tudományos igazgató, OSZK, egyetemi docens, Partiumi Keresztény Egyetem

Emődi András (1970–), levéltáros, könyvtörténész, Nagyvárad

Naményi Lajos (1868–1905), történész

V. Ecsedy Judit (1946–), irodalom-, könyv- és művelődéstörténész, OSZK

tipografia regtol fogva a nagyvaradi nyomdaszat450eves tortenete tablaborito webre 1