Bemutatás

magyar

A Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék a Partiumi Keresztény Egyetem egyik legfiatalabb szakmai közössége, amely a 2010/2011-es egyetemi évben indított Magyar nyelv és irodalom szakos képzés szakmai-tudományos hátterét biztosítja.

A Magyar nyelv és irodalom szak működésének törvényi alapját Románia Kormányának 1093/2009.09.30-as számú rendelete biztosítja, ami egyben azt jelenti, hogy hallgatóink az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium által elismert oklevelet kapnak.

A hallgatóknak színvonalas képzést biztosítunk: komoly szaktudással rendelkező, országos és nemzetközi szinten is elismert oktatók, neves magyarországi vendégtanárok, egy dinamikus tanszék, külföldi ösztöndíj-lehetőségek és egy gazdag, folyamatosan fejlődő könyvtár segítik szakmai fejlődésüket.

A Partiumi Keresztény Egyetem áttekinthető méretű, fiatalos, hallgatóbarát intézmény, ahol valamennyi oktatási épület, tanszék és könyvtár gyalog, percek alatt könnyedén elérhető, vagyis ahol a hallgató kényelmes, színvonalas és inspiráló körülmények között készülhet fel az értelmiségi pályára.

A tanszék keretében történő színvonalas oktatás garanciája a minőségi oktatói-kutatói gárda: az oktatói testület 90%-a rendelkezik doktori fokozattal, 45%-a pedig docens vagy professzor; a magyar irodalomtörténeti és magyar nyelvészeti tárgyak előadásait 90%-ban doktori fokozattal rendelkező, minősített oktatók tartják. A fennmaradó részt doktori képzésre beiratkozott, legalább adjunktusi fokozattal rendelkező oktatók látják el. Oktatóink tudományos és publikációs tevékenysége lefedi az irodalom- és nyelvtudomány legfontosabb, közismert szakterületeit, munkatársaink ugyanakkor állandó jelleggel vesznek részt különböző hazai és nemzetközi szakmai, tudományos rendezvényeken is.

A tanszéken zajló kutatás főbb területei

Meggyőződésünk, hogy tanszékünknek fokozatosan a város és a régió meghatározó szellemi-kulturális műhelyévé kell válnia, felvállalván és tovább éltetvén Nagyvárad irodalmi életének legjobb progresszív hagyományait.